![image desc](https://www.gulistandernegi.org/img/hangi-islerden-once-bismillah-okumaliyim.jpg)
Hangi işlerden önce bismillah okumalıyım?
Soru DetayıHer işten önce bismillah okunması gerektiği söylenir. Bunlar ne tür işler? Lütfen ayrıntılı olarak açıklayın.
Değerli kardeşimiz,
Bir rivayete göre Peygamber Efendimiz (asm) bu konuda şöyle buyurmuştur:
“Besmele ile (Allah’ı anarak) başlanmayan her anlamlı söz veya iş, bereketsizdir, sonuçsuzdur.” (İbn Hanbel, Müsned, 2/360)
Haram-günah olan işlerin başında Besmele çekmek haramdır. Bunun dışındaki bütün işlerde Besmele çekmek ya sünnet veya vaciptir. Çünkü “Besmele çekmek Allah’ı referans vermek/adrese vermek” demektir.
Bismillahirrahmanirrahîm ifadesi kainatta, yer küresinde ve insanda cilvesi vardır. Bunu Bediüzzaman hazretleri şöyle açıklar:
“Bismillahirrahmanirrahîm”in bir cilvesini şöyle gördüm ki:
Kâinat sîmasında, arz sîmasında ve insan sîmasında birbiri içinde birbirinin nümunesini gösteren üç sikke-i rububiyet var.
Biri: Kâinatın heyet-i mecmuasındaki teavün, tesanüd, teanuk, tecavübden tezahür eden sikke-i kübra-i uluhiyettir ki, “Bismillah” ona bakıyor.
İkincisi: Küre-i Arz sîmasında nebatat ve hayvanatın tedbir ve terbiye ve idaresindeki teşabüh, tenasüb, intizam, insicam, lütuf ve merhametten tezahür eden sikke-i kübra-i Rahmaniyettir ki, “Bismillahirrahman” ona bakıyor.
Sonra insanın mahiyet-i câmiasının sîmasındaki letaif-i re’fet ve dekaik-ı şefkat ve şuaat-ı merhamet-i İlahiyeden tezahür eden sikke-i ulya-i Rahîmiyettir ki, “Bismillahirrahmanirrahîm” deki “Errahîm” ona bakıyor.
Demek “Bismillahirrahmanirrahîm” sahife-i âlemde bir satır-ı nuranî teşkil eden üç sikke-i ehadiyetin kudsî ünvanıdır ve kuvvetli bir haytıdır ve parlak bir hattıdır. Yani “Bismillahirrahmanirrahîm” yukarıdan nüzul ile semere-i kâinat ve alemin nüsha-i musaggarası olan insana ucu dayanıyor. Ferşi Arş’a bağlar. İnsanî arşa çıkmağa bir yol olur. (Lemalar, s. 96 – 97)
Bediüzzaman’ın bu tespitini teyidi meşhur “Altın Oran”dır. Şöyle ki:
Altın Oranın matematiksel oranı: 1,618’dir
“Bismillahirrahmanirrahîm”in ebced değeri de: (Bismillah) biri temsil etmektedir. Çünkü, Allah birdir, ve başındaki Elif harfi de bir olarak ona işaret eder. errahmanirrahîm isimlerinin ebced değeri ise 618’dir.
Demek ki altın oranın matematiksel oranı: 1,618 gibi, Besmelenin ebced değeri de verdiğimiz hesap tablosunda 1, 618’dir.
Kuran ve kainat ayetlerini bize gösteren Allah’a kainat ve Kuran kitabının işaretleri sayısınca hamd-ü senalar olsun. Amin.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet