![image desc](https://www.gulistandernegi.org/img/islam-dini-namaz-ve-abdest-ibadetini-zerdustlukten-mi-aldi.jpg)
İslam Dini, namaz ve abdest ibadetini Zerdüştlükten mi aldı?
Soru Detayı– Zerdüştlükte de 5 vakit namaz varmış ve namaz öncesi abdest gibi bazı benzerlikler varmış. İslam düşmanlarının bu benzerlikleri kullanarak İslam’ın zerdüştlükten etkilendiğini (tövbe haşa) iddia ediyorlar. Bunlara cevabımız nasıl olmalı bu yüzden kafamızda oluşan düşüncelerden bizleri kurtarın.
1. Zerdüştlerin namaz ve abdest biçimi ile bizim kıldığımız namaz ve abdest arasındaki farklar neler? İkisinin de aynı veya benzer olduğu iddiası doğru mu? Doğruysa, İslam Dini namaz ve abdest ibadetini Zerdüştlükten mi aldı?
2. Kuran-ı Kerime göre Zerdüştler ehli kitap mı?
Değerli kardeşimiz,
Öncelikle ifade edelim ki, ilk insan ve ilk peygamber Hz. Âdem (as) babamızdan en son Peygamber Hz. Muhammed (asm) Efendimize kadar gelen bütün peygamberlerde ibadet vardı. Özellikle namaz ve oruç gibi ibadetlerin önceki peygamberlerde de olduğu Kuran’da açıkça ifade edilir.
Bu nedenle, İslam Dininden önceki dinlerde, milletlerde, kültürlerde görülen bir şey –eğer hak bir dine dayanıyorsa- bunun o dinden alındığı anlamına gelmez. Her ikisinin de vahye dayandığı ve Allah’tan geldiği anlamına gelir.
Demek ki, İslam, namaz ve abdesti Allah ve Resul (asm)’ünden almıştır.
Sorularla İslamiyet sitemizde bu soruya şu cevap verilmiştir:
Meşhur olan görüşe göre, Mecusiler biri hayır (Yezdan) diğeri şer ilahı (Ehreman / Ehrümün) olmak üzere iki ilaha inanan bir topluluktur. Müşriklerden farkları, onların taştan yapılan somut heykellere, putlara tapmayı kabul etmemeleridir.
Bir de Zerdüşt,“Zendavesta” adında bir kitap yazıp hayatlarını bu kitaba göre tanzim etmelerini sağlamış ve onları putlara tapmaktan menetmiştir.
İşte bu iki noktadan dolayı Ehl-i kitaba benzer tarafları olduğu için ayette yer almışlardır.
Nitekim Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurmuştur:
“Mecusilere Ehl-i kitap muamelesi yapın, onlardan cizye almakla yetinin, müşrikler gibi dine girmeye zorlamayın.” (bk. İbn Aşur, İlgili ayetin tefsiri)
Bazı alimlere göre, Mecusiler, Yahudi ve Hristiyanlık dininden bazı şeyler almış olduğundan Ehl-i kitap kategorisinde zikredilmiştir. (bk. Ebu Suud Efendi, ilgili ayetin tefsiri)
Sabiiler de Ehl-i kitaptan sapmış bir topluluk olarak değerlendirilmiştir. Alimler, Mecusiler konusunda olduğu gibi, Sabiiler konusunda da farklı görüşler serd etmişlerdir.
Ebu’l-Aliye, Rabî b. Enes, Dahhak gibi bir kısım alimlere göre, Sabiiler Ehl-i kitaptan bir topluluk olup Zebur kitabını okurlardı. Bu sebepledir ki, Ebu Hanife ve İshak b. Rahuye onları Ehl-i kitap gibi kabul edip, kestiklerinin yenmesinin ve kızlarıyla evlenmenin caiz olduğunu söylemişlerdir. (İbn Kesir, Bakara, 2/62. ayetin tefsiri; Elmalılı, Maide769, Hac/17. ayetlerinin tefsiri).
TDV İslam Ansiklopedisinin Mecusilik maddesinde geniş bilgi vardır. İbadetleri ile ilgili bir pasaj şöyledir:
“Mecusilik’te on beş yaşına gelen her çocuk için dine giriş töreni (Nevzot) düzenlenir. Bu törende çocuklar dualarla dinî elbise (südre) giyip kutsal kuşak (kusti) takarlar. Her Mecusi abdeste benzeyen bir temizlik işleminin ardından Güneş doğarken, öğle vakti, öğleden sonra, Güneş batarken ve gece olmak üzere beş vakitte çeşitli dualar (gâh) okur. Dualar arasında Ahûna Veirya ya da Ahunvâr denilen dua oldukça önemlidir. Bu dua her Mecûsî çocuğuna ilk öğretilen dualar arasındadır.
Ayrıca her Mecûsî Frevarâne adı verilen iman formülünü (âmentü) günlük olarak tekrarlar.
Mecûsîlerin bayramları arasında en önemlisi, yıllık olarak kutlanan yedi büyük bayramdan biri olan ve Nevruz (No Ruz) adı verilen yeni yıl bayramıdır. Tabiatın dirilişi anısına kutlanan Nevruz aynı zamanda dünyanın ve insanın yaratıldığı gün olarak kabul edilir…”
Bu madde okunduğunda görülecektir ki, mecusilikten (Zerdüştlükten) İslam’ın aldığı bir şey yoktur, İslam aldığını Allah ve Resul (asm)’ünden almıştır.
İlave bilgi için tıklayınız:
– ZERDÜŞTLÜK
– Zerdüştlükle İslam dini arasında benzerlik olmasının sebebi nedir?
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet