Ka’b el-Ahbar’ın elinde bütünüyle tahrif olmamış Tevrat’ın olduğu söylenmektedir; bilgi verir misiniz?
Değerli kardeşimiz,
Yemen’de yaşadığı, Resûl-i Ekrem (asm) zamanında oraya giden Hz. Ali ile görüşerek İslâmiyet’i kabul ettiği veya Hz. Ebû Bekir devrinde Müslüman olduğu yahut Hz. Ömer döneminde Medine’ye geldiği, halifenin Kudüs’te bulunduğunu öğrenince oraya giderek kendisiyle görüştüğü ve onun huzurunda Müslüman olduğu kaydedilmektedir.
İbn Sa’d’ın naklettiği bir rivayete göre, bir Yahudi âlimi olan babası Tevrat’ın bir kısmını yazıp kendisine vererek, onunla yetinmesini tavsiye etmiş, diğer kitaplarını bir dolaba kilitleyip onları okumaması için kendisinden söz almıştır. Ancak İslâm’ın her tarafa yayılması üzerine babasının sakladığı kitapları okuyan Kâ’b, bunlarda Resûlullah ile ümmetinin özelliklerini görünce İslâmiyet’i kabul etmiş, Abbas da onu himayesine almıştır.
Zehebî, Kâ’b’ın elinde Tevrat’ın tahrif edilmemiş bir nüshası bulunduğu için Yahudilere ait kitapları ve bu kitaplardaki sahih ve uydurma haberleri iyi tanıdığını söylemekte, Ebû Nuaym el-İsfahânî de Kâ’b’ın babasından kalan ve tahrif edilmemiş olduğu söylenen yegâne Tevrat nüshasından özellikle son peygambere inanmanın gereğine ve onun ümmetinin faziletine dair geniş iktibaslar yapmaktadır.(Yaşar Kandemir, DİA, Ka’b el-Ahbar Md.)
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet