![image desc](https://www.gulistandernegi.org/img/neden-yer-gok-yaratilmadan-1-000-yil-once-deniyor.jpg)
Neden yer gök yaratılmadan 1.000 yıl önce deniyor?
Soru Detayı– Bir hadiste Allah’ın evreni yaratmadan bin yıl önce bir kitap yazdığı söyleniyor. Evren yokken zaman da yoktu ki?
“Cenab-ı Hak yeri ve göğü yaratmazdan bin sene önce bir kitap yazdı. O kitaptan iki ayet indirdi. O ayetlerle Bakara suresine nihayet verdi. O ayetler bir evde üç gece okunursa, o eve şeytan yaklaşmaz.” (Tirmizî, Sevâbu’l-Kur’ân 4)
– Yer gök yaratılmadıysa yani evren yoksa biz biliyoruz ki zaman denen şey evrenle oluştu. Ve Allah zamana bağlı değil.
– Peki neden ve nasıl yer gök yaratılmadan 1000 yıl önce deniyor?
Değerli kardeşimiz,
İlgili hadisin tercümesi şöyledir:
“Muhakkak ki Allah gökleri ve yeri yaratmadan İKİ bin sene önce bir kitap yazdı. O kitaptan iki ayet indirdi. O ayetlerle Bakara suresine nihayet verdi. O ayetler bir evde üç gece okunursa, o eve şeytan yaklaşmaz.” (Tirmizi, Fedailu’l-Kur’an, 4)
Bundan anlaşılıyor ki, Bakara suresinin son iki ayeti olan “Âmenerrasûl” ayetlerinin fazileti çok büyüktür.
Hadiste söz konusu edilen “Kitap”tan maksat, levh-i mahfuzdur. Bütün Kur’an levh-i mahfuzdadır. Fakat burada iki ayetin faziletine dikkat çekildiği için onlardan söz edilmiştir.
Leveh-i mahfuz, Allah’ın ezeli ilmiyle takdir edilen bütün varlıkların yazıldığı bir kitaptır.
Bu konuda şöyle bir hadis rivayeti de vardır:
“Allah, gökleri ve yeri yaratmadan elli bin yıl önce, arşı su üzerindeyken, varlıkların miktarlarını takdir etmiş bulunuyordu.” (Müslim, Kader, 16)
Demek ki, kader ilahî ilmin bir nevidir ve levh-i mahfuz kitabında yazılıdır.
Bu hadislerde zikredilen “iki bin, 50 bin yıl” gibi sayılar, bildiğimiz bir zamanla ilgili değillerdir. Çünkü o zaman, zaman diye bir şey yoktu. İnsanların zihnine yerleştirmek için kullanılan bu sayılar, “kesretten kinaye”dir. Yani “kainatın yaratılmasından çoook önce!” manasına gelir.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet