![image desc](https://www.gulistandernegi.org/img/peygamberimiz-in-her-namaz-icin-ayri-abdest-almasini-ve-her-vakit-icin-abdest-almak-sunnettir-sozunu-aciklayabilir-misiniz.jpg)
Peygamberimiz’in her namaz için ayrı abdest almasını ve “Her vakit için abdest almak sünnettir.” sözünü açıklayabilir misiniz?
Değerli kardeşimiz,
Peygamberimiz’in her namaz için ayrı abdest alması:
(2668)- Hz. Enes (radıyallâhu anh), Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)’ın her namaz için abdest aldığını söylemişti, kendisine:
“Siz nasıl yapıyordunuz?” diye soruldu. Şu cevabı verdi:
“Aldığımız abdest bozuluncaya kadar bize yetiyordu.” [Buhârî, Vudû 54; Ebû Dâvud, Tahâret 66, (171); Tirmizî, Tahâret 44, (58, 60); Nesâî, Tahâret 101, (1, 85).]
(2669)- Büreyde (radıyallâhu anh) anlatıyor:
“Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) Fetih günü bütün namazları tek abdestle kıldı. Ömer İbnu’l-Hattâb (radıyallâhu anh) kendisine:
“Ey Allah’ın Resûlü, bugün şimdiye kadar hiç yapmadığın şeyi yapmış olmalısın?” demişti, şu cevapta bulundu:
“Ey Ömer, bunu bilerek yaptım.” [Müslim, Tahâret 86, (277); Ebû Dâvud, Tahâret 66, (172); Tirmizî, Tahâret 45, (61); Nesâî, Tahâret 101, (1, 86).]
AÇIKLAMA:
Her namaz için ayrı bir abdest almak efdaldir. Resûlullah’ın mûtad olan âdeti ve sünnet budur (2667. hadis). Ancak, abdesti bozan bir hal vukû bulmadıkça abdest devam ediyor demektir ve abdest bozulmadığı müddetçe de müteakip namazları kılmak mümkündür. 2668 numaralı hadis ashâbtan bir kısmının böyle yaptığını gösterir. İbnu Mâce’de gelen bir rivayette bu hal, “Biz bütün namazları tek abdestle kılardık.” diye daha açık ifade edilmiştir.
Tahâvî, her vakti ayrı bir abdestle kılmak sadece Efendimize has bir vacip olabileceğini söylemiştir.
2669 numaralı hadis de Resûlullah’ın Mekke’nin fethedildiği gün sabah abdesti ile yatsı namazını da kıldığını haber vermektedir. Resûlullah’ın bir kere de olsa yaptığı bir şey meşrûdur, en azından benzer şartlarda, istisnâî durumlarda meşrûdur.
Resûlullah’ın her namaz için abdest almayı emrettiğine dair sahih rivayet dahi mevcut ise de bunun neshedilmiş olabileceği belirtilmiş ve böyle bir vecîbenin olmadığı hususunda icma hâsıl olmuştur.
(Prof. Dr. İbrahim CANAN, Kütüb-ü Sitte Tercüme ve Şerhi)
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet
Gülistan Derneği - 7/24 Hizmetinizde
Gülistan Derneği olarak, ibadetlerinizi yerine getirirken size en güvenilir hizmeti sunmak için 7 gün 24 saat yanınızdayız. Her an ulaşılabilir olmayı hedeflediğimiz anlayışla, kurban bağışlarınızı Afrikada kesimini güvenle gerçekleştirebilmeniz adına her zaman yanınızdayız.
Kurban Fiyatlarımız:
- Keçi: 1600 TL
- Koyun: 2000 TL
- Koç: 2100 TL
- Büyükbaş: 15000 TL
Bizimle iletişime geçmek çok kolay! Sorularınız, bağışlarınız veya daha fazla bilgi almak için 0544 214 6652 numaralı telefondan bizimle her zaman irtibata geçebilirsiniz.
Gülistan Derneği olarak, kurban ibadetlerinizi en sağlıklı, doğru ve güvenli şekilde yerine getirmeniz için yanınızdayız. Güvenilir, şeffaf ve profesyonel hizmet anlayışımızla her zaman yanınızdayız.
Sizin için buradayız!